25 Oct 2014

Cinta

Cinta Allah mendahului cinta kerana Allah. 
Bila hanya Dia di dalam hati, 
tidak layak takut dan dukacita menguasai diri.

Cinta, kasih dan sayang,
Semuanya tentang rasa,
Dan tempatnya di hati,
Soalnya, siapa yang ada dalam hatimu?

Kalau benar cinta,
Cintu itu dambakan pertemuan,
Lalu tanya sama hati itu,
Sudahkah bersedia untuk mati?
Kerana hanya selepas itu dapat bertemu,
Andai cinta itu benar,
Cinta kepada Allah dan Rasul.

[Diolah dari k-fiqh Rasulullah,
Ustaz Pahrol Mohd Juoi,
1 Muharram 1436H]

Daisy garden,
Nottingham July '13

19 Oct 2014



Teddy on her last trip to London Heathrow,
July 2013

21 Sep 2014

Allah itu punya banyak cara menegur kita,
Adakala jelas depan mata,
Adakala terlalu halus dan tersirat,
Perlu masa muhasabah utk memahaminya.
Tegurannya kerana sayang,
Tapi pendosa seperti aku,
Adakala tewas dalam kedunguan,
Untuk mengenal cinta Tuhan.

Ibu kota,
210914,
1905.

******************

The memories still fresh,
Guess the attachment is too deep,
Too strong that its hard to ignore.

16 Sep 2014

Bait demi bait kata terus dibaca,
Entah apa yang diharap,
Entah apa yang dicari,
Lalu hati terdetik,

"kalau sungguh2 hati itu mahu,
Akan sungguh2 juga pada kata,
Apatah lagi pada tindakan"

Move on... Are you?

11 Aug 2014

Kinah's Big Day

fuh fuh fuhhh...
Hampir 4 bulan tak dibersihkan. sawang sana sini...
Let's continue with something GOOOOOD.

Barakallahu lakuma wabaraka alaikuma, wa jama'a bainakuma fil khair buat our beloved kinah and husband... She's the first among 11 of us, ex-Nottingham legal-drug-dealers, who now is no longer available hehe... =D



Walaupun jasad tidak bersama, moga kiriman doa yang dititip di terima Dia.

17 Apr 2014

Brain & Faith

Tak pernah rasa teruja tengok drama korea sebelum ni. Seingatnya mcm x pernah tengok je mana2 cerita korea. Tp Brain as well as The Great Doctor aka Faith mmg menarik perhatian saya. Plot cerita yang menarik, dpt lari dari tipikal cerita cinta bagai nak rak, putus cinta, kawin, cerai kat TV. Haish.... Owh menariknya, dua-dua are medical related drama huhu...


Was so in love with almost everyone in The Great Doctor, especially the super-cool General Choi Young [but never Lee Min Ho haha]. Not to forget Dr Eun Soo, King Gongmin & Princess Nogoog [ahhhh both are so cute!!], all Wu Dal Chi [seriously osem...], Suribang & Dr Jang Bin. Even the antagonists are cool ; Ki cheol, Eum Ja, Soo-In and the good looking Prince Duk Heung opps...

Hurm... speaking of moral of the story in Brain... EGOISM. It hurts people, it hurts yourself even more, if only you stop for a while, and take a short time to realise it. 
As for The Great Doctor, too many to mention but... GREEDY. It let you nowhere but self destruction.

Hidup, biar berserdahana...

You Raise Me Up


Kata orang, kadang2 lagu boleh membangkitan memori.
dan lagu ini membangkitkan kenangan saat awal-awal di tanah inggeris.
Kenangan pada Shoutunnisa' dan ahlinya =)

20 Mar 2014

Kenangan mengusik jiwa

Ni adalah isu basi, tp tak kisahlah... 
After all, graduation is just the beginning of another phase of life.

Biarkan memori indah itu berlegar diruang ingatan. Mengukir senyum di hujung bibir.

*Farha*
Dari kelas tingkatan 1.3, kemudian kelas tingkatan 2-5 jannatul firdaus, kemudian sama-sama A-level di UCSI. Jodoh mungkin, bumi Nottingham menyambut kami sebagai pelajar farmasi. And that day, 10th of July 2013 marked our 11 years of friendship. Alhadulillah thumma alhamdulillah.

*Me, Iman, Farha dan Amerlia*
Dunkirk menyaksikan, ahli bait Nur Kasih menghuni di City Road kemudiannya ke Ednaston Road bersama ahi bait yg baru, Dr. Iman =)

*Yasmin, Madihah, Amerlia, Mardhiah, Me, Izzah, Farha, Farah, Yuni, Iman, Kinah, Mira, Wani and Su*
Apalah makna kenangan manis mengusik jiwa, tanpa kehadiran sahabat-sahabat serta adik-adik yang mewarnai episod sebuah perjalanan di medan ilmu.

Jangan diucap selamat tinggal, tapi ucaplah moga bersua lagi, Jika tidak di bumi ini, moga bertemu di SyurgaNya nanti. 

19 Mar 2014

Forgive

Picture from Zaim Salim

Someone asked me
We can give forgiveness but not easily forget. How??
I couldn't think of any good answer, but i guess
May be it is Allah's beautiful way to remind us not to do the same thing to other people. May be that's how Allah keep us closer to Him through constant du'a for sabr. May be it's for us to reflect how sincere our forgiveness was... If only memory has its delete button heh =)

14 Mar 2014

#PrayforMH370


Apabila Allah membuntukan kita tanpa sebarang tanda,
Walau dgn segala mcm kehebatan teknologi,
Disitulah kita perlu SEDAR,
Mungkinkah kita sudah terlalu taksub dgn teknologi,
Hingga kita terLUPA ada kuasa yg lebih hebat,
Untuk kita berharap dengan.

KEMBALI lah kpd asal,
Berdoa dgn RENDAH DIRI,
Dengan sungguh-sungguh.
(watch full video HERE)

Kapten Norudin Abdul Majid,
Bekas Ketua Juruterbang B-777 Fleet MAS,

**********************************

Hari ini, 
Masuk hari ke-6 misi pencarian MH370.
tidak kira apa jua sebab musababnya nanti,
yang pasti apa yang terjadi adalah ketentuan Allah,
Barangkali kita terlau angkuh,
dengan ketinggian sains dan teknologi manusia,
hingga kita terlupa itu milik Allah,
Secebis kecil dr ilmuNya.